Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie
   
PlasBossinade
twitter linkedin
donderdag 29 maart 2018
 
 
  Blockchain Special
 
 
  Blockchaingers Hackathon - Groningen 5 t/m 8 april
 
  Is bitcoin geld?
 
  Is de bitcoin vatbaar voor beslag?
 
  De juridische implicaties van blockchaintechnologie: wat zijn smart contracts?
 
  Aangifte inkomstenbelasting en Bitcoins
 
  De juridische aspecten van ICO’s: een grijs gebied
 
  Bitcoin en btw
 
 

Blockchain wordt door velen als de grootste technologische innovatie gezien sinds het ontstaan van het internet. Steeds meer bedrijven zoeken naar mogelijkheden om blockchaintechnologie toe te passen bij het leveren van producten of diensten. De toepassingen van blockchaintechnologie hebben een juridisch framework nodig. Het Blockchainteam van PlasBossinade kan helpen met vragen over de juridische implicaties van blockchaintoepassingen. Denk daarbij aan het begeleiden van een ‘ICO’ (Initial Coin Offering), de fiscale aspecten met betrekking tot cryptomunten of het maken van een juridische impactanalyse van nieuwe blockchaintoepassingen.

 
 
 
Blockchaingers Hackathon - Groningen 5 t/m 8 april
 
 

Van 5 tot 8 april vindt de tweede editie van de grootste blockchain-hackathon ter wereld plaats in Digital City Groningen. Meer dan 600 mensen uit 20 landen komen hiernaartoe om blockchainprototypes te maken voor problemen in de echte wereld. Dit doen zij samen met een aantal grote Nederlandse organisaties. Zo wordt er in samenwerking met het UMCG en het Ministerie van VWS gewerkt aan blockchainoplossingen voor gezondheidskwesties en denken de teams met APG na over de toekomst van pensioenen. PlasBossinade is event partner van de Blockchaingers Hackathon: ons blockchainteam is aanwezig als ‘legal jedi’ om de teams juridisch te ondersteunen.

 
lees verder
 
 
Is bitcoin geld?
 
 
door Rens Nijdam en Samé Iejad

In 2009 publiceerde ene Satoshi Nakamoto (waarschijnlijk een pseudoniem) een paper waarin hij een online betaalmiddel propageerde dat niet afhankelijk zou zijn van overheden en banken: de bitcoin. Het idee werd, mede vanwege de financiële crisis, omarmd door mensen die het vertrouwen in banken waren verloren.

 
lees verder
 
 
Is de bitcoin vatbaar voor beslag?
 
 
Door Rens Nijdam en Samé Iejad

De bitcoin wordt in Nederland (nog) niet als gangbaar geld gezien. Door een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in een belastinggeschil staat de deur echter wel op een kier. Lees meer hierover in ons eerdere artikel ‘Is bitcoin geld?

 
lees verder
 
 
De juridische implicaties van blockchaintechnologie: wat zijn smart contracts?
 
 
Door Rens Nijdam en Samé Iejad

Blockchain technologie brengt grote veranderingen met zich mee. Deze technologie zal derde partijen die verantwoordelijk zijn voor administratie of controle vervangen. Door een juiste toepassing van blockchain kan het werk van bijvoorbeeld bankiers, notarissen en andere tussenpersonen ingrijpend veranderen of zelfs vervangen worden. Een term die vaak bij nieuws rondom blockchain rond dwarrelt is de term smart contracts. Wat zijn smart contracts en wat zijn de juridische implicaties ervan?

 
lees verder
 
 
Aangifte inkomstenbelasting en Bitcoins
 
Leen Hooites
 
Door Leen Hooites en Sharene van Daatselaar

In het jaar 2017 is de waarde van de bitcoin explosief gestegen. Door het grote succes van de bitcoin, wordt het houden en verhandelen van bitcoins en andere cryptovaluta steeds populairder. Hoe moet het in bezit hebben van cryptovaluta worden verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting?

 
lees verder
 
 
De juridische aspecten van ICO’s: een grijs gebied
 
 
Door Rens Nijdam en Samé Iejad

Een ICO (Initial Coin Offering) is een populaire manier om blockchainprojecten te financieren. Het is een nieuwe, andere vorm van crowdfunding. Door middel van het uitgeven van een nieuwe cryptomunt of van cryptotokens, halen bedrijven geld binnen om hun doelen te realiseren.

 
lees verder
 
 
Bitcoin en btw
 
Leen Hooites
 
Door Leen Hooites en Sharene van Daatselaar

Al eerder is besproken hoe de bitcoin (en andere cryptovaluta) in de aangifte inkomstenbelasting wordt betrokken. Hieruit bleek dat het mogelijk is dat de actieve handel in bitcoins, onder omstandigheden, in box 1 belast wordt. Het Hof van Justitie EU (hierna: Hof) heeft zich in het Hedqvist-arrest uitgelaten over de vraag of de handel in bitcoins ook een belaste handeling is voor de btw.

 
lees verder
 
 
 
  PlasBossinade advocaten en notarissen
Tel +31 (0)50 - 521 43 33
info@plasbossinade.nl
www.plasbossinade.nl
 
 
Indien u zich wilt inschrijven voor deze mailing, klik dan hier.
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan hier af.
Verzonden met iMailingtool | Doorsturen | Printen