Spring naar inhoud
Contact

Emmely Schaaphok over haar studentstage

Datum
Leestijd
2 minuten
door
PlasBossinade

Met een havermout-ontbijtje achter de kiezen stapte ik op maandagochtend in alle vroegte op de fiets. De eerste dag van mijn stage bij PlasBossinade was aangebroken en ik voelde een combinatie van gezonde spanning en nieuwsgierigheid.

Als rechtenstudent krijg ik vaak de vraag of ik later advocaat wil worden. Een antwoord hierop heb ik nooit kunnen geven omdat ik hiervoor eerst de praktijk wilde ervaren. Een droom om advocaat te worden? Deze stage gaat het voor mij bepalen.
 
Na een rondleiding door het kantoor werd ik naar mijn plek in de bibliotheek gewezen. Hier zou ik de komende zes weken mijn hersenen laten kraken over juridische vraagstukken. Mijn bureau was gedecoreerd met twee grote computerschermen, wat erg fijn werkte. Het eerste klusje dat ik kreeg sloot perfect aan bij mijn studierichting ‘IT-recht’: Een aantekening over ‘cloud-computing’ was waar ik als eerst mijn tanden in ging zetten. Ik had geen idee waar ik moest beginnen, maar gelukkig zat ik niet in mijn eentje in de bibliotheek. De bieb deelde ik met de bibliothecaris en een togamaster-stagiair die mij met dingen konden helpen.
 
Wat ik zo leuk vond aan deze stage? Dat zijn meerdere dingen. Te beginnen bij de informele sfeer bij PlasBossinade. De hiërarchie is ver te zoeken en de deuren stonden vrijwel overal en altijd open. Daarnaast biedt deze stage veel afwisseling omdat je mee mag naar zittingen en besprekingen. Zo heb ik in de zes weken van mijn stage de rechtbank van Groningen een paar keer van binnen gezien en ben ik zelfs mee geweest naar het Hof in Leeuwarden. Daarnaast heb ik mij geen moment verveeld met de uitdagende uitzoekklussen die ik kreeg. Het cliché van ‘de stagiair haalt alleen koffie’ gaat hier dus zeker niet op. Sterker nog: de koffie werd af en toe zelfs naar mij gebracht. Natuurlijk waren er ook momenten dat ik vastliep tijdens een klus, maar ook als dit gebeurde waren de advocaten zeer behulpzaam en wilden ze graag je vragen beantwoorden.
 
De zes leerzame weken gingen razendsnel, maar een kijkje in de keuken van de advocatuur heb ik zeker genomen. Als iemand mij nu vraagt of ik later advocaat wil worden, zal mijn antwoord luiden: “Dat lijkt mij wel wat!”.