Spring naar inhoud
Contact

Patroon Damir Lacevic: 'Vertrouwen geven.'

Datum
Leestijd
2 minuten
door
Damir Lacevic

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Damir Lacevic, als advocaat meer dan 14 jaar werkzaam bij de sectie arbeidsrecht van PlasBossinade en op dit moment patroon van Maxime de Coninck.

Heb je een opleiding gevolgd om advocaat-stagiaires te begeleiden? Zo ja, wat is het belangrijkste dat je daar geleerd hebt?

Om patroon te mogen zijn is zeven jaar ervaring (als advocaat) vereist en dien je een patroonscursus te volgen (één hele dag). Verder mag je als advocaat geen verleden hebben van tuchtrechtelijke of strafrechtelijke sancties.
 
De patroonscursus is niet zo uitgebreid maar is meer bedoeld als moment van reflectie om je bewust te maken van processen die zich gedurende de stageperiode afspelen. Ook maak je kennis met bepaalde administratieve verplichtingen die je als patroon krijgt.

Wat is volgens jou de beste begeleiding van een beginnend advocaat?

Er is niet één recept om de beste begeleiding te kunnen geven. Veel hangt af van een advocaat-stagiaire zelf en de interactie tussen de patroon en advocaat-stagiaire. Je moet als patroon in elk geval voldoende tijd beschikbaar hebben en toegankelijk zijn zodat een advocaat-stagiaire ten altijd de vragen kan stellen die bij haar of hem leven; beginnende advocaten hebben behoefte aan snelle begeleiding zodat ze niet lang met alle zorgen of twijfels zitten. Het is van belang om de advocaat-stagiaire direct mee te nemen naar de besprekingen met klanten en ook naar eigen zittingen, zodat de stagiaire via die weg ervaart hoe de interactie met een klant verloopt. In mijn beleving moet een advocaat-stagiaire zijn eigen stijl ontwikkelen; het is niet de bedoeling dat een patroon wordt gekopieerd maar het is juist de bedoeling dat een advocaat-stagiaire voldoende ondersteuning krijgt om een eigen stijl te ontwikkelen.

Hoe pak je dat aan en wat is je doel?

De stukken die de advocaat-stagiaire maakt worden in het begin gezamenlijk doorgenomen. Het is belangrijk om als patroon het vertrouwen te geven aan een beginnende advocaat-stagiaire; het begin van de baan als advocaat is nooit eenvoudig en beginnende stagiaires zullen ongetwijfeld tegen moeilijkheden aanlopen waarbij je als patroon dient te zorgen dat ze het vertrouwen in zichzelf niet verliezen en niet schrikken van dingen die anders lopen dan verwacht.